Apartment H+M

Vienna, Austria
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Apartment H+M
Photo © Monika Nguyen
Interior Designers
destilat
Location
Vienna, Austria
Year
2014
Client
privat
Team
Harald Hatschenberger, Henning Weimer
Fotografie
Monika Nguyen

The interior design concept for “Apartment H+M” project comprises the restoration of a 120m2-apartment in a classic Viennese old building on the piano nobile of a house that was built at the turn of the century. It is located on Äußere Mariahilferstrasse in Vienna’s 15th district.

For this project our client was looking for an apartment with preservable original substance that was not altered by typical mistakes of previous renovation attempts.

The typical structure of an apartment in an old building was adapted to meet the requirements of a modern style of living. The kitchen was integrated into the living area to make room for an additional children’s room that faces the courtyard. Even the former little bathroom was integrated into the newly created children’s room and became an alcove for the bed.

The former entrance area, which included a bathroom and a cloakroom, was transformed into a lavish wellness-bathroom with a sauna. The wall separating this bathroom from the new foyer was removed and replaced by a curtain, which can be closed if needed. The bathroom’s walls as well as its floor and washbasin were smoothed and sealed with a white tile-adhesives, creating a homogenous, monolithic and virtually joint-free spatial structure.

The parents’ bedroom was also expanded and upgraded substantially by integrating a small adjacent room where floor-to-ceiling curtains now conceal the bedroom’s wide, built-in closets.

The restoration and uncovering of the apartment’s original cement tiles in the children’s room and in parts of the bedroom accentuates these areas in a colourful way, contrasting the concept’s otherwise primarily simple and bright colours.

The furniture consists of the client’s own designs as well as pieces of furniture from destilat’s portfolio. For example, destilat’s “4tothefloor” solid wood table became the new dining table. destilat’s prototype of the “Camouflage” fibre-cement kitchen was installed in the living room’s kitchen area.

The living room and the bedroom were equipped with “Shades of 3D” prototype lamps. The tulle-chandeliers above the dining table and in the children’s room were designed by the client’s wife.

Related Projects

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by destilat

Restaurant Rossbarth
Linz, Austria
Penthouse V
Pörtschach, Austria
Stiftsbrauerei Schlägl
Aigen-Schlägl, Austria
Lingenhel shop, bar, restaurant and cheese dairy
Vienna, Austria
Lounge Z
Vienna, Austria
Lounge T
Tyrol, Austria